Raam 20
5422 WX Gemert

Tel: 0492 36 28 62
Fax: 0492 36 30 03
Raam 20, 5422 WX Gemert | Tel: 0492-362862

Natuursteen

In de oertijd is tijdens het afkoelen van de aarde natuursteen gevormd en dit geologische proces gaat tot op heden gewoon door. Natuursteen is een milieuvriendelijk natuurprodukt, met een unieke en levendige uitstraling. Geen twee tegels zijn gelijk, dat is maar een van de charmes van natuursteen. Natuurlijk heeft natuursteen een uitstraling waar bijna geen enkele keramische tegel tegen op kan. Niet in de laatste moet men ook denken aan de slijtvastheid van sommige natuursteen vloeren. Er zijn tot op heden nog steeds natuursteenvloeren te bewonderen welke reeds door de romeinen en oude grieken gelegd zijn. Een interieur met een vloer van natuursteen heeft zoveel stijl en klasse, dat er eigenlijk geen vergelijk met een andere vloer mogelijk is. Natuurlijk zorgen wij ook voor bijpassende dorpels en vensterbanken, deze worden in onze werkplaats voor u op maat gemaakt.

Welke vloer is geschikt voor mijn huis?

Omdat er een groot aantal verschillende steensoorten zijn, met elk zijn eigen kenmerken en kleuren, is de uiteindelijke keuze van een natuursteentegel vaak wat moeilijker dan keuze van een keramische tegel. U zult begrijpen dat de vloer in een senioren appartement minder intensief gebruikt wordt dan een vloer in een gezin met kinderen en evnetueel huisdieren. Aan de hand van dit gegeven moet een keuze gemaakt worden in het aanbod van de verschillende soorten natuursteen.

Marmer

Is ongetwijfeld de meest bekende steensoort. Kenmerkend voor deze steensoort zijn de mooie kleurschakeringen, de aders en de kristalstuctuur. Marmer komt vooral in lichte kleuren voor, wit en grijs. Marmer is bestand tegen een normale gebruiksbelasting. De glansgraad kan worden aangepast aan de onderhouds- en gebruiksintensiviteit.

Kalksteen

Kenmerkend voor kalksteen zijn de prachtige kleurschakeringen, de aders en de fossiele resten van planten en dieren.Kalksteen is in een groot antaal kleuren te leveren, rood, bruin, geel, crème, en soms grijs en zwart. De eigenschappen van kalksteen komen nagenoeg overeeen met die van marmer.

Leisteen

Leisteen is onstaan uit kleisteen, welke op zijn beurt weer onstaan is uit klei. Dit bepaalt dan meteen de kleuren waar leisteen in voorkomt, donkergroen, donkerbruin, donkergrijs en zwart. De steen heeft een gelaagde struktuur, hierdoor is de steen vrij eenvoudig in dunnen platen te splijten en daarna op maat te zagen. In tegenstelling tot de andere steensoorten, wordt het oppervlak van een leisteentegel vaak niet bewerkt. Natuurlijk is het ook mogelijk om leisteen met een glad oppervlak te leveren. Leisteen is bestaand tegen een normale gebruiksbelasting. Bij een nieuwe vloer treed er wel vaak afschildering van de bovenste laag op. Maar door de robuuste uitstraling en het feit dat er van onder de afschilfering weer de zelfde steen tevoorschijn komt, valt het vaak niet of nauwelijks op.

Graniet

Dit is ook een zeer bekende veelgebruikte steensoort. Graniet is in vele kleuren leverbaar, maar vooral in rood- en bruintinten. Deze steen heeft een mooie gelijkmatige gespikkelde struktuur en bestaat vooral uit kritallen die deze steen zijn kleur geven.Deze steensoort is enorm slijtvast en daarom bestand tegen een hoge gebruiksbelasting. Het oppervlak kan op vele manieren bewerkt worden. Polijsten zorgt voor een glanzend resultaat met een mooie kleurweergave, schuren geeft een dof oppervlak met een iets fletsere kleurweergave. Dan kan graniet ook nog in gestraalde uitvoering geleverd worden, deze laatste geeft een ruw oppervlak en een erg fletse kleur.

Gneis

Gneis is onstaan uit omzetting van een of meerdere gesteenten, zoals graniet en zandsteen. Dit bepaalt dan ook meteen het uiterlijk. Er zijn gneizen met een sterk op graniet lijkend, gespikkeld oppervlak. Maar er zijn ook soorten waarin duidelijk te zien is dat het door verschillende gesteenten gevormd is. Het lijkt dan of de getseenten door elkaar heen zijn geroerd tijdens de vorming ervan. Deze laatste hebben vaak een onregelmatige waaier van kleuren. Gneizen komen in een groot aantal kleuren voor, vooral rode, bruine en grijstinten. Gneizen zijn erg slijtvast, wat deze steensoort erg geschikt maakt voor vloeren met een hoge belasting. Ondanks de hoge slijtvastheid, worden gepolijste vloeren die intensief belopen worden toch dof. Daarom is het beter een vloer voor intensief gebruik in een matglanzende uitvoering te nemen.